Kylmää terästä – Hylätty anatomian instituutti

Lämpömittari näyttää yli 30 astetta, auringon säteet hellivät koko Berliiniä, juoma on kylmää ja halpaa, joten mitäpä seuraavaksi? Edes ajatus siitä että pohjoisessa Skandinaviassa asuu kansa, joka ei kesälläkään saa nauttia lämmöstä, ei saanut mieltämme lannistumaan, joten päätimme ravistaa kesäiset mielihyvän tunteet pois pienen reissun muodossa. Päämääränä siis Berliinin jo hylätty Freie Universität’in Anatomian instituutti. Ruumiita, verta, suolenpätkiä ja aaveita!

Tälläkin kertaa kyseessä tutkimisen suhteen erittäin helppo kohde. Minkään sortin aitojen yli kiipeilyä ei tarvittu, sillä Peter-Lenné-Straßen puoleisesta aidasta löytyy isommankin miehen mentävä aukko. Katu tarjoaa Berliinille tyypilliseen tapaan isoja kontrasteja. Toiselta puolen katua löytyy suurlähetystöjä ja luksusasuntoja, toisella puolella kymmenen vuotta tyhjillään ollut ruhjoutunut ja rikottu vanha oppilaitos. Seutu itsessään on todella rauhallinen, joten jos ei huomioida läheisen Iranin suurlähetystön alueelta kuuluvia uraanin jalostamisesta lähteviä ääniä, niin ainoat äänet tulevat lasinsirpaleista kenkien alla. Vaikka paikka onkin helppokulkuinen, niin taskulamppu on kellarikerrosten takia ehdoton matkavaruste.

Rakennus itsessään on historiakirjojen mukaan valmistunut jo 1929, mutta vasta toisen maailmansodan jälkeen, kun 1948 perustettu Freie Universität Berlin (Suorakäännös: Vapaa Yliopisto) tarvitsi tilat Anatomia instituutille, sai rakennus sen kauan odottamansa tarkoituksen ihmisten elämässä. Toiminta Anatomia instituuttina alkoi rakennuksessa siis marraskuussa 1949 ja yli 50 vuoden ajan ihmisruumiit kokivat oppilaiden ja opettajien käsissä jos jonkin näköistä viiltelyä, silpomista, leikkelyä, (keksi tähän lisää tapoja kuvata lihan leikkuuta) yms. veristä.

Rakennus on ollut hylättynä jo yli 10-vuotta, mutta silti se on rikkomisesta, ryöväämisestä ja sotkemisesta huolimatta onnistunut säilyttämään alkuperäisen tarkoituksensa piirteet montaa muuta paikkaa paremmin.

Auditorio ja ruumiiden säilytyksessä käytetty kylmähuone/ruumishuone ovat paikan must see kohteet. Kukapa koulun penkille erityisesti kaipaisi, mutta instituutin Walking Dead-henkeä huokuva auditorio kutsuu istahtamaan ainakin hetkeksi penkkiin muistelemaan nuoruuden kauhun ja tylsistymisen hetkiä.

Suunnitelmissa on ollut jyrätä rakennus maan tasalle ja korvata se 2000-luvulle hyvinkin tyypillisellä tavalla, eli supermarketilla. Olemme kuitenkin Saksassa, missä mikään ei tapahdu nopeasti tai ilman suurempaa byrokratiaa ja poliittista venkoilua, joten luulen että urbex-väki saa nauttia kyseisestä paikasta vielä pidemmän aikaa. Jälleen kerran kyseessä ns. helppo kohde, eli yhtään vartijaa tai muuta hätystelijää ei paikan päällä näkynyt. Tämä ei toki tarkoita sitä ettei heitä voisi joskus paikalla tavata.

Mistä löytyy: Königin-Luise-Straße 15, 14195 Berlin
Lähin asema: Podbielskiallee / U3 (asemalta arviolta n. 700-800 metrin kävelymatka)

 

Anatomy1small

 

Anatomy2small

 

Anatomy8small

 

Anatomy6small

 

Anatomy3small

 

Anatomy5small

 

Anatomy14small

 

Anatomy4small

 

Anatomy7small

 

Anatomy11small

 

Anatomy10small

 

Anatomy12small

 

Anatomy16small

 

Anatomy13small

 

Anatomy9small

 

Anatomy15small

 

Anatomy17small

 

Anatomy18small

 

Jos tykkäät kuvista tai muuten vaan haluat seurata meininkiä, niin törkkää “tykkää” facebook.com/358berlin

KIITOS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *