Arkistojen kätköistä: Lidlin parkkipaikka ja aikahyppy menneeseen

Noin kymmenen kilometriä Berliinistä koilliseen sijaitsee Bernaun rauhallinen pikkukaupunki. Keskivertoturisti ei paikkaan kovinkaan helpolla eksy, ellei sitten satu olemaan kiinnostunut hylätyistä paikoista. Bernaun Panssirikasarmi on urbex-klassikko ja varmasti monen hardcore-urbexaajan mielestä ihan liian maistream, mutta kaikesta huolimatta on se edelleen tutustumisen arvoinen kohde.

Paikka on helppo löytää ja helppo tutkia. Paikalle pääsee helposti Berliinistä niin julkisilla kuin vaikka autollakin. Aivan kasarmialueen ulkopuolella sijaitsee tuo Saksan lahja koko sivistyneelle maailmalle, eli Lidl. Tätä keltaista paratiisia voi käyttää niin parkkipaikkana kuin myös tutkimuseväiden (lue=juomien) hankintapaikkana. Lidlin parkkipaikalta onkin helppo pomppia aidan (jos sattuu olemaan pystyssä, meidän vierailupäivänä oli lepopäivän vuoro) yli ja hups, oletkin hetkessä aloittanut kierroksen alueella. Itse rakennuksia on useita, mutta ne noudattelevat aikalailla samaa sisustustyyliä, vaihdellen todella heikosta kunnosta kelvottomaan. Ajan hammas ja ihmisen käytös valitettavasti siis näkyy jo merkittävästi rakennusten kunnossa. Tästäkin huolimatta paikka tarjoaa varmasti paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia katseltavaksi ja ihmeteltäväksi.

Kompleksi on kaiketi jonkin sortin vartioinnin piirissä, mutta ainakaan meidän vierailun aikana emme törmänneet kuin pelkästään samanhenkisiin samoilijoihin. Paikka on jättimäinen ja terveellä järjellä varustettuna ei juuri tarvitse vartijoita pelätä, kunhan nyt välttää turhaa riekkumista avoimilla paikoilla ja kulkuväylillä.

Seuraavat kuvat on otettu elokuulla 2015. Kiitokset vielä Juusolle samoiluseurasta.

Mistä löytyy: Schwanebecker Chaussee, 16321 Bernau
Lähin asema: Bernau / S2 pääteasema (asemalta arviolta n. 1,5 km:n kävelymatka)


PK16_pieni

 

Paikkahan ei ole aina ollut tietenkään venäläisten hallussa. Alkuperäiseltä tarkoitukseltaan rakennuksissa toimi natsi-Saksan Heeresbekleidungsamt, eli armeijan vaatevarasto/tehdas/korjaamo/hallintorakennus. Eli kun näemme historian kirjoissa jollain natsi-Saksan sotilaalla särmästi prässätyt pussihousut, niin saattaapi olla että ne ovat lähtöisin juurikin täältä. Venäläiseen suuruudenhulluuteen tietenkin sopi, että kukistuneen valtakunnan vaatekorjaamo on nöyryytyksen maksimoiseksi muutettava tankkien ja muun raskaan kaluston tukikohdaksi.

 

PK10_pieni

 

PK17_pieni

 

Venäläisten into sisustaa sanomalehdillä ei vielä useammankaan kohteen jälkeen lakkaa hämmästyttämästä. Toki täytyy myöntää että jos kyseinen kuosi ilmestyisi valtakunnallisen sisustustavaratalon valikoimiin, niin eiköhän se alkaisi kotisuomessakin kiinnostamaan. Musta, valkoinen, jylhä fontti ja ajan patina. Toimisi varmasti keskiluokkaisen Espoolais-perheen paritalon puolikkaassakin, jos sitä noheva sisustussuunnittelija heille suosittelisi.

 

PK15_pieni

 

PK21_pieni

 

PK26_pieni

 

Oli kyseessä sitten venäläisten tai amerikkalaisten tukikohta, niin ullakkotilat on järjestään varattu koripallolle. Tällä kertaa kenttä ei ollut enää kovinkaan pelikuntoinen. Kysymys: Mikä 90-luvun legendaarinen musiikkivideo tulee mieleen tästä kuvasta? Vinkki: Liittyy koripallotelineeseen ja lattialla makaavaan harjaan.

 

PK19_pieni

 

PK9_pieni

 

PK7_pieni

 

PK6_pieni

 

PK1_pieni

 

PK2_pieni

 

PK5_pieni

 

PK25_pieni

 

pk27_pieni
Loppuviikosta on aika tutkia kuvien muodossa enemmän kasarmin seinille päätyneitä taideteoksia. Joten stay tuned, lisää on tulossa.

 

————————

Jos tykkäät kuvista tai muuten vaan haluat seurata meininkiä, niin törkkää “tykkää” facebook.com/358berlin

Iso KIITOS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *