Kinderkrankenhaus Weißensee – hylätty lastensairaala

Sarjassamme “hylättyjä paikkoja aloitteleville tutkijoille” on Weißenseen lastensairaala (Kinderkrankenhaus Weißensee) kohde sieltä helpoimmasta päästä. Vaikka meitä noustessamme raitiovaunusta odottikin edessämme kymmenittäin poliiseja mellakkavarustuksessa, eivät he onneksemme olleet vartioimassa lähes 20-vuotta tyhjillään ollutta lastensairaalaa, vaan olivat valmistautumassa lähistöllä samana iltana tapahtuvan reipashenkisen mielenosoituksen valvontaan.

Alueelle pääsy ei vaadi suuria ponnisteluja. Hansastraßen puoleinen aita on kiipeämisen kannalta helpoin sen ollessa tasalaitainen yläosaltaan, mutta jos on motorisilta kyvyiltään rajoittunut kuten allekirjoittanut ja haluaa suorittaa akrobaattiset toiminnot omassa rauhassa, niin kiertämällä hieman alueen sivustalle pääsee kiipeämään hiukan hankalamman aidan yli suojassa kaikilta katseilta. Tämäkään aita ei ole mitenkään korkea tai erityisen vaikea, mutta ylälaidan hieman terävähköt tolpat saa otteen lipsahtaessa aikaan varmasti ilkeitä jälkiä kämmenpohjiin. Tästäkin syystä aina kannattaa ottaa reissuille jonkin sortin hanskat mukaan. Kuten myös taskulamppu, olutta, hyvät kengät ja kavereita.

Itse rakennuksiin pääseminen ei vaadi kuin sisään kävelyn. Yhdessäkään alueen rakennuksista ei tainnut olla enää ulko-ovea paikoillaan ja vaikka olisikin, niin kellarin tai alimman kerroksen ikkunoiden kautta löytyy aina sopiva kulkureitti.

Kyseisen sairaala-alueen historia on pitkä ja vaiherikas. Toki nämä sanat sopivat Berliinissä joka toiseen rakennukseen ja ympäristöön. Lastensairaalan rakennustyöt ovat alkaneet vuonna 1909 ja noin pari vuotta myöhemmin heinäkuun 9. päivänä 1911 juhlittiin paikan valmistumista. Vuosien varrella paikkaa laajennettiin useampaankin kertaan, sen sisältäen alkuaikoina jopa oman meijeritoiminnan?! Kaikki hyvä loppuu kuitenkin aikanaan ja yli 85 vuoden toiminnan jälkeen paikka sulkeutui 1997. Tämän jälkeen maisemat ovatkin kodittomien, tuhopolttajien, nuorison, ajan ja luonnon toiminnan myötä muuttuneet radikaalisti. Juuri mikään paikassa ei enää muistuta sen alkuperäisestä toiminnasta, mutta jotain syvästi jylhää rapistuneissa maisemissa edelleen on. Graffiteista voi olla montaa mieltä, mutta ainakin allekirjottaneen mielestä ne taidelähtöisesti tehtyinä toimivat lastensairaalankin seinillä.

Alueella on luonto ottanut sen verran vahvasti vallan, että kasvisto/puusto maastouttaa rakennukset ympäristöönsä hyvin vahvasti. Tämän takia suosittelen erityisesti valokuvaajille vierailua syksyn tai talven aikana, jos haluaa saada rakennuksista parempia ulkokuvia. Lisäksi kannattaa noudattaa varovaisuutta kuljettaessa niin pihalla kuin rakennuksissakin. Paikoin katto/lattiarakenteet näyttävät olevan aika heikossa kunnossa, joten oman henkensä uhalla ei kannata ihan joka paikkaan tunkea.

Mistä löytyy: Hansastraße 178-180, 13088 Berlin
Lähin asema: M4 raitiovaunupysäkki Buschallee/Hansastraße (Pysäkki lähes paikan edessä)

 

Krankenhaus_1

 

Krankenhaus_2

 

Krankenhaus_2_5

 

Krankenhaus_3

 

Krankenhaus_4

 

Krankenhaus_5

 

Krankenhaus_6

 

Krankenhaus_7

 

Krankenhaus_8

 

Krankenhaus_9

 

Krankenhaus_10

 

Krankenhaus_11

 

Krankenhaus_12

 

Krankenhaus_13

 

Krankenhaus_14

 

Krankenhaus_15

Jos tykkäät kuvista tai muuten vaan haluat seurata meininkiä, niin törkkää “tykkää” facebook.com/358berlin

KIITOS!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *