Sekasortoa punaisella matolla

Berliini on kaupunkina Lontoon ohella yksi Euroopan parhaista paikoista nähdä ihailtuja Hollywood-tähtiä, joita ei todennäköisesti koskaan tultaisi Suomessa näkemään. Erityisesti vuosittain järjestettävät Berlinale-elokuvajuhlat tuovat kaupunkiin kymmeneksi päiväksi useita maailmanluokan tähtiä.

Tässä kirjoituksessa en kuitenkaan halua keskittyä tähtiin, vaan siihen elämään ja ihmisiin, joita olen nähnyt punaisen maton laitamilla. Olemme kaikki nähneet tähtiä punaisilla matoilla esimerkiksi Oscar-gaalan yhteydessä, tällöin kuitenkin näkökulma on aina joko kliininen lehdistöhaastattelu, tai sitten matolta tähden suunnasta kuvattu. “Red Carpet Mayhem” videolla halusin tuoda hieman ilmi sitä tunnelmaa, mikä vallitsee yleisön keskuudessa punaisen maton bileissä.

BobOderkirk3
Bob Odenkirk “Better Call Saul” TV-sarjan näytöksen juhlallisuuksissa 10.02.2015

 

Vaikka yleisöstä löytyy jos jonkinmoista tallaajaa, haluan nostaa tässä jutussa esille ryhmän, joka ei Suomessa tähtien vähyyden takia ole niin vahvasti esille. He ovat “nimikirjoitusten metsästäjät”. Digiaikana tässä harrastuksessa on ainakin omasta mielestäni jotain nostalgista, ihmisläheistä ja jopa kannustettavaa. Keitä ovat sitten nämä mystiset “nimikirjoitusten metsästäjät?” Havaintojen mukaan heidät voidaan jakaa viiteen pääryhmään:

I Tosifani

Se joukko joka on paikalla heti kun on mahdollista, saattavat majoittua paikan päällä ja ovat valmiita tekemään mitä tahansa saadakseen nimikirjoituksen ja/tai kuvan tähden kanssa. Ovat yleensä erittäin mukavia, koska paikallehan on tultu nimenomaan nauttimaan tilanteesta. Toimivat usein ryhmissä tai vähintään pareittain, sillä näin nimikirjoituksen kruunaava yhteiskuva tähden kanssa on helpompi ja laadukkaampi toteuttaa. H-Hetken lähestymisen pystyy ennustamaan siitä, kun tämän ryhmän edustajat testaavat kännykkäkameroiden toiminnan sekä tarkistavat selfie-kameralla hiusten ja meikin tilan.

Mistä tunnistat: Saalistavat aina laumoissa, ovat 80% tyttöjä 13-19v, ovat AINA eturivissä, ainoa kyynelehtivä ryhmä.

 II Harrastaja

Mielenkiintoinen ryhmä, joka on valmis näkemään suurta vaivaa saadakseen tähden nimikirjoituksen. Heiltä saattaa kuitenkin puuttua samaan aikaan täysin intohimo itse kohdetta kohtaan ja nimikirjoituksen hankkiminen onkin vain toiminto, jonka jälkeen voi eleettömästi pakata laukun ja suunnata kotia kohti. Todennäköisesti jos eivät olisi valinneet harrastuksekseen nimikirjoitusten keräilyä, olisivat suuntautuneet opiskelemaan eläinten täyttämistä. Ovat usein tähtien kannalta erittäin helppo ryhmä, koska kun nimikirjoituksen aika tulee, kaikki on järjestyksessä ja ennakkoon suunniteltua. Kynän toimivuus on testattu, tuppi on otettu pois, allekirjoitettava kuva on oikeassa kulmassa ja mahdollisesti omistuskirjoitukseen liittyvä nimi ilmoitettu selkeästi paperilla kuvan vieressä.

Mistä tunnistat: Olkalaukku ja/tai hyvin organisoitu kansio, lähes aina eturivissä. Eleetöntä suorittamista. Iloitseminen kiellettyä.

 III Straight to eBay

Hyvin samantapainen ryhmä kuin nimikirjoitusten harrastaja, mutta erottavana tekijänä on se että nämä nimikirjoitukset ovat niitä mitä löydät ebay:stä. Halveksittavin joukko, joka yleensä vie tilaa niiltä oikeilta faneilta, joille saattaisi olla tärkeintä olla edes hetki esikuviensa läheisyydessä. Valitettavasti tämä ryhmä on erittäin ammattitaitoinen analysoimaan esiintymispaikat ja löytämään parhaat paikat odottaa saalista. Saapuessaan myöhässä paikalle ryhmän edustaja saattaa olla erittäin hankala tapaus, koska katsoo että kerta hän nyt on paikalla, niin hänellä on oikeus vaikka kiivetä edessä olevien yli saadakseen hakemansa nimikirjoituksen.

Mistä tunnistat: Jos ei ole eturivissä, on todennäköisesti juuri se joka kolhii sinua hyppimällä ylitsesi kohti punaista mattoa.

 IV Hetkessä eläjä

Ensi-iltojen festarityyppi, joka ei ajattele niinkään järjellä vaan tunteella. Sukulaissielu tosifanin kanssa, mutta ei koe tarvetta dokumentoida tapaamista pysyvästi makuuhuoneen seinälle, vaan haluaa mieluummin elää hetkessä. Vaikka tarpeen tullen tämä ihmistyyppi on valmis muistoaan haaliakseen välttelemään pesua hyvinkin pitkiä aikoja, niin valitettavasti edes Saksalainen laatutussi ei kestä iholla tatuoinnin tavoin vuodesta toiseen. ”Hetkessä eläjä” ei kuitenkaan harmittele fyysisen merkin haalistumista, sillä tilanteesta on jäänyt mukavat muistot, joiden pariin voi palata vuosienkin päästä.

Mistä tunnistat: Hymyilee tullessaan, ja lähtiessään hymyilee vieläkin leveämmin, samalla esitellen satunnaista nimikirjoituksella varustettua ruumiinosaansa.

 V Satunnainen ohikulkija

Useasti ensi-illoissa turisti, joka näkee arjesta poikkeavan tilaisuuden ja tulee hakemaan nimikirjoitusta usein edes tietämättä ihailun kohdetta. Yleisin kysymys tähden poistuttua onkin ”Kuka tuo oli?”. ”Satunnainen ohikulkija” on  haastava myös tähdille, koska ammattimaisten nimmariharrastajien nimikirjoitusalustojen tilalla saattaa olla ryppyinen metrolippu tai lähistöltä haalittu ilmaislehden kansi.

Mistä tunnistat: Puhuu todennäköisesti vierasta kieltä, käyttää odotteluajan ihmettelemällä kirkkaita valoja ja etsimällä kynää ja paperia. Tilaisuuden loputtua kysyy sinulta tähtien nimiä. 

 

Baleensi
Christian Bale Knight Of Cups-elokuvan maailmanensi-illassa 9.2.2015 

 

Näiden ryhmien keskellä elää itsenikin edustama valokuvaajien ryhmä. Useasti valokuvaajat antavat suosiolla tilaa nimikirjoitusten pyytäjille. Miesvaltainen ryhmä, jonka keskuudessa usein kärsitään putkikateudesta, sillä aina löytyy joku jolla on kamerassaan pidempi putki. Erityisesti kateutta herättävät kamerat, joiden optiikasta löytyy harmaata väriä. Lehdistöä edustavat ammattivalokuvaajat usein tuntuvatkin tarkoituksella esittelevän vehkeitään, jotta saisivat laskettua harrastajien fiilistä.

RED CARPET MAYHEM!

Video on kooste kuudesta eri Berlinale tapahtumasta. Elokuvat sekä esiintyvät tähdet ovat:

  • Better Call Saul (TV) – Bob Odenkirk
  • Everything will be Fine – James Franco
  • Fifty Shades of Grey – Dakota Johnson & Jamie Dornan
  • Knight of Cups – Christian Bale
  • Life – James Franco
  • The Queen of the Desert – Nicole Kidman

Toivottavasti 1min 40sekuntia pitkä video antaa edes suuntaa antavan kuvan intensiivisestä elosta yleisön joukossa.

Video tehty käyttäen GoPro Hero 3+ Black-kameraa sekä Premiere Pro CC-ohjelmaa.

 

Palaan piakkoin asiaan analysoimalla myös ihailun kohteena olevia tähtiä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *