Tarroja ja tarinoita: Vol II – musaskene

Kuvauskerroilla kameraan tarttuu kymmeniä tarroja, joiden tarina ja tausta on vielä kuvaushetkellä täysin tuntematon. Kämpillä kun alan googlettelemaan tarrojen tarinoita auki, niin selviääkin että monen tarran taustalla on hyvin samanlainen tarina. Valtaosa haluaa markkinoida jotain, osa taas haluaa ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin ja osa taas haluaa vain viihdyttää hauskalla kuvalla tai lausahduksella. Markkinoivat tarrat muodostavat varmasti valtaosan kaikista liimatuista tarroista, ja niistä erottuvat isoimmiksi omiksi osa-alueiksi muoti, lifestyle-brändit ja musiikki.

Tällä kertaa keskitymme musiikkiin, eli tarroihin jotka promoavat joko yksittäistä artistia, bändiä tai levy-yhtiötä.

 

Tarra 7: AYCB
Tarran sijainti: Warschauer Brücke (Friedrichshain), BerliiniAYCB_sticker

Ensivaikutelma:
Ehkä lempparini tämänkertaisista tarroista on tämä Warschauer Brücken ajotien puoleiseen kaiteeseen liimattu pieni kokoinen tarra. Tarrasta näki että se on ehtinyt nähdä sillan kaiteessa elämää jos jonkinmoista. Lisäksi avaruuskypärät toimivat aina, oli paikka sitten rosoinen sillan kaide tai avaruus.
Tarina:
”AYCB” tekstinä ei kertonut mitään, mutta hakukone kertoi nopeasti kyseessä olevan Berliiniläinen tekno/elektro levy-yhtiö. Itse en voi tunnustaa olevani kyseisen musiikkityylin asiantuntija, mutta kirjoitan tätäkin tekstiä yhtiön Soundcloud-tiliä kuunnellen. Ihan kelvollista näin taustamusiikkina, ja en välttämättä kahvilaa vaihtaisi jos kyseinen tuotanto taustalla soisi. Niin ja jos jollekin on kertynyt pöytälaatikkoon musiikkia, jota haluaa heille lähetellä, niin osoite on seuraava: demo@aycb.info. (AYCB Soundcloud)

 

Tarra 8: Gloria Glanz 
Tarran sijanti: Kopernikusstraße (Friedrichshain), Berliini
GloriaGlanz_sticker

Ensivaikutelma:
Tarra kiinnitti huomioini mustavalkoisten tarrojen keskeltä kuvassa esiintyvän naisen pirteän pinkin hiusvärin takia. Lisäksi harvoin tarroissa näkyy selkeästi olevan pääosassa yksittäisen henkilön kuva ja nimi. Tämän takia tarra ansaitsi tarkemman tutkimisen.
Tarina:
Tarran kuvan perusteella oli odotettavissa että ”Gloria Glanz” googletus tuottaa tulokseksi joko muusikon tai muotisuunnittelijan. Toki vaatetuksesta päätellen olisi voinut jättää veikkauksen muotisuunnittelijasta väliin, sillä useimmiten heillä on pakonomainen tarve esitellä vaatteitaan, joita tästä kuvasta ei löydy ollenkaan. Kyseessä on siis Berliiniläinen DJ, jonka Soundcloud-tililtä löytyy ilmauksia ”Tech house”, ”Deep house” ja ”Deep Tech house”. Maalaispoika arvelee noiden olevan musiikkityylejä, tai ainakin ilmauksia jolla hänen tuotantoaan voi kuvailla. Jo toisen kerran tämän päivän aikana joudun näistä elektromusahommeleista sanomaan, että ihan kivaltahan tämä kuulostaa. Helle ilmeisesti sekoittanut pään. (Gloria Glanz Soundcloud)

 

Tarra 9: Shrippe & Korn
Tarran sijainti: Boxhagener Straße (Friedrichshain), Berliini
SchrippeKorn_sticker

Ensivaikutelma:
Tarran maininta Soundcloudista paljasti nopeasti että taas ollaan musiikin kanssa tekemisissä. Päätin kuitenkin tutustua tapaukseen, sillä est 2015 kertoo kyseessä olevan varsin tuoreen tapauksen. Myöskään musiikkityylistä ei ollut tietoa. Lisäksi tarran typografia yksinkertaisuudessaan on vallan toimiva. Ei se sinällään sisällä mitään ihmeellistä, mutta joskus less is more. Vahva boldattu fontti kiinnittää kuitenkin huomion hieman kauempaakin.

Tarina:
Noh, sitä samaahan se oli tämäkin niin kuin tuntuu olevan 90% Berliinin musiikkituotannosta, eli elektronisissa maisemissa pyöritään tälläkin kertaa. Soundcloud tilin tietojen mukaan kaksikko tuntuu keikkailevan varsin aktiivisesti Berliinin suunnilla, joten nämä kaverit on varmasti mahdollista nähdä livenäkin jos vain kiinnostaa. (Schrippe & Korn Soundcloud)

 

Tarra 10: Wiener Endorphine
Tarran sijainti: Fehrbelliner Straße (Mitte), Berliini
WienerEndorphine_sticker

Ensivaikutelma:
Tällä kertaa tarra muotonsa puolesta antoi heti viitteitä musiikkiin (vinyylilevy anyone?). Ensimmäisenä kaukaa katsottuna kyllä erehdyin luulemaan tarraa Beats by dr. Dre kuulokkeiden mainokseksi. Tai mikä Apple by Beats with Dre nykyään onkaan. Tarra luottaa selkeästi logon voimaan, ja itse “Wiener endorphine” teksti on jätetty pienemmälle. Toki se myös houkuttelee kurkkaamaan hieman tarkemmin.
Tarina:
Wiener endorphine googlaus paljasti heti kyseessä olevan Wienistä kotoisin olevan audiovisuaalisen kollektiivin. Soundcloudin tietojen perusteella porukka kasaa kuukausittaisen mixtapen, WETAPE:n. Annetaan hashtagien kertoa enemmän musatyyleistä, eli #deep #electric #hiphop #originalpolishjazz yms.. Kyllähän nämäkin taustamusiikkina menisi parin olue.. siis kahvin äärellä. (WETAPE Soundcloud)

 

Tarra 11: Kantegebers
Tarran sijainti: Apostel-Paulus-Straße (Schöneberg), Berliini
Kantegebers_sticker

Ensivaikutelma:
Kntegbaz? Kuvan perusteella tuli ensimmäiseksi mieleen hampurilaispaikka, jonka logo ei ole kaikkein onnistunein. Taaskaan toiston määrää ei kannata aliarvioida, sillä olen nähnyt kyseisen tarran useasti eri puolilla kaupunkia. Kyllä sen siis on varmasti joku muukin huomannut kuin allekirjoittanut. Ensivaikutelmaa hämmensi hieman ristiriitainen viestintä nimen suhteen, KNTEGBAZ on isolla ja silti Facebook-sivuille ohjataan nimellä Kantegebers.
Tarina:
Facebook-sivuilla piipahduksen jälkeen yllätys oli sanoin kuvaamaton, kun taa-aas oltiin musiikin kanssa tekemisissä. Aloin jo henkisesti valmistautumaan sieluni pahoinpitelyyn monotonisen nykynuorison iskelmämusiikin kanssa, mutta yllätyksekseni Soundcloud-tilin ensimmäinen biisi olikin Saksaräppiä. Ja toinenkin. Kolmas. Olenko löytänyt ensimmäisen saksatarraräppibändini? Ilmeisesti. Tutustuminen kokoonpanoon jäi nyt tällä kertaa kolmen kappaleen mittaiseksi, sillä saksan kielen taitoni on vielä sen verta haavoittuva, että se kukistuu jos sanoja tulee enemmän kuin 5 minuutissa. (Kantegebers Soundcloud)

 

Tarra 12: Argy & Mama
Tarran sijainti: Gormannstraße (Mitte), Berliini
argymama_sticker

Ensivaikutelma:
Tämän tarran kohtasin sateisena päivänä kolutessani Torstrassen ympäristön katuja. Tarran muoto ja typografia tuovat heti mieleen levyn kannen. Sitä en tiedä erottuisiko kyseinen levynkansi tuhansien muiden levyjen joukosta levykaupassa, mutta erinäisten tarrojen keskeltä se kiinnitti hyvin huomion ja erottui ihmishahmojen myötä mielestäni edukseen.
Tarina:
Annoin heti itseni ymmärtää että 99% varmuudella kyse jonkin sortin duosta ja jo heti samalla matkalla avasin Spotifyn ja naputtelin hakuriville “Argy&Mama”. Tuloksista selvisi että Dominonation on 2015 vuoden puolella julkaistu levy. Yllätys oli se että Argy (=kuvan mies) on tässä kokoonpanossa se “artisti” ja vaikka Mama on kannessakin nimellään mainittu, niin hän hoitelee vaan vokaalit tämän konemusavelhon levyllä. Kaivelin lisää tietoja Argy’sta ja paljastuu, että kyseessä on vasta 25-vuotias Berliiniläislähtöinen tuottaja/dj, joka jo lähes 10-vuotta sitten nousi alan tietoisuuteen. Itselleni tämä kaikki oli täysin uutta tietoa, mutta ehdottomasti jos eksyn tänä kesänä Ibizalle, niin käyn tsekkaamassa kaverin Sankeys Ibiza Tribal Sessions klubilla, jossa hän soittaa hyvin aktiivisesti. (Argy Soundcloud)

// Kaikki kuvat: Sony Xperia Z3 //

Mihinkäs genreen sitä seuraavalla kerralla pitäisi keskittyä?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *