Tarroja ja tarinoita

Täydellisessä maailmassa ei olisi sähköistä- eikä lehtimainontaa. Kaikki mainonta tapahtuisi roskiksien, sähkökaappien ja kaiken maailman tolppien pinnoilla. Parhaisiin mainospaikkoihin ei olisi varaa vain rikkailla ja vaikutusvaltaisilla. Tila pitäisi ansaita, ottaa ja hallita. Mainostilan säilyttäminen vaatisi jatkuvaa työtä, mutta myös kekseliäisyydellä olisi mahdollista erottautua kilpailijoista.

Tarra. Mitään muuta ei vaadita. Olen aina ollut sitä mieltä että tarrojen suunnittelu ja erityisesti liimaaminen on ehkä maailman cooleinta hommaa. Nyt suurkaupungissa asuessani olen taas herättänyt itsessäni pikkupoikamaisen kaipuun tarrojen maailmaan. Se tunne kun irroitat tarran sen tarrapintaa suojaavasta kalvosta, ja tiedät että tämän jälkeen ei ole paluuta. Mietit tarkkaan mihin pinnalle olet valmis tarran laskemaan ja tiedostat että tämän täytyy onnistua kerrasta. Kiinnityksessä rypistyneen tarran voi irroittaa ja oikaista, mutta se ei kuitenkaan koskaan olisi enää ennallaan.

Kävellessäni kaupungilla näen helposti kerralla useita satoja erilaisia tarroja. Osa on juuri liimatun kiiltäviä, osa näyttää taistelleen asemastaan läpi kostean talven ja kevään, jopa läpi vuosien. Nämä kaikki tarrat ansaitsevat huomiomme. Tämän takia lähdinkin matkalle kameran kanssa, tarkoituksena taltioida muistiin vastaan tulevia tarroja, mutta samalla myös oikeasti pysähtyä ja miettiä, mikä minkäkin tarran tarina on.

Oli tarran taustalla sitten vankkaa aatteellista tai poliittista sanomaa, tai oli sen sitten puhtaallisti kaupallista mainontaa, jokainen tarra ansaitsee tulla kuulluksi. Tarra kerrallaan.

Tarratarinat VOL 1 alkaa tästä…

 

TARRA 1: ASYL #Snowden
Tarran sijainti: Volkspark Friedrichshain, Berliini
#Snowden
Tarra viittaa tietenkin kuuluisaan Edward Snowdeniin. Oli miehestä ja paljastuksista sitten mitä mieltä tahansa, niin tätä tarraa näkee katukuvassa paljon. Tarran historiaa selvitellessä tulikin vastaan tieto, että kyseistä tarraa painettiin noin vuosi sitten miljoona kappaletta (Digitalcourage). Tarkoituksena oli ilmeisesti kunnioittaa Snowdenia, sekä samalla auttaa häntä saamaan turvapaikka Saksasta. Kunnioitusta varmasti tuli, mutta turvapaikkaa ei (ainakaan vielä). (Digitalcourage.de)

 

Tarra 2: We own the night
Tarran sijainti: Margarete-Sommer-Straße, Berliini
WeOwnTheNight NIKE
Tarrasta löytyy päivämäärä 24.05.2013 ja googlettamalla selviääkin että kyseessä on Niken järjestämä juoksutapahtuma naisille, joka johon osallistui 2013 Berliinissä yli 2600 juoksuharrastajaa. Tilaisuus on ehditty järjestää myös seuraavana vuonna, jolloin tilaisuus keräsi Berliinin öisille kaduille vieläkin enemmän naisväkeä. Samalla teemalla on ehditty juosta mm. Lontoossa, Pariisissa, Milanossa ja Amsterdamissa. Ehkä olisin mieluummin halunnut tarran viittaavan yöelämän tapahtumaan, mutta nyt kun tarkemmin katsoo niin onhan siellä Niken oma ”swoosh” myös kuvassa mukana. Hienoa että kyseinen tarra on selvinnyt oletettavasti jo lähes 2 vuotta keskellä armotonta tarrojen taistelua parhaista tolppapaikoista. (Nike / We own the night)

 

Tarra 3: #WRUNG #WRUNG #WRUNG
Tarran sijainti: Torstraße, Berliini
WrungWrungWrung
Sinällään yksinkertaisuudessaan tyylikäs tarra sai häshtageineen ja ytimekkäine ilmeineen toivomaan syvällisempääkin sanomaa kuin lopulta taustalta paljastuneen vaateliikkeen mainostarran. Wrung on ranskalainen vuonna 1995 perustettu katumuotiin erikoistunut vaatemerkki. Yritys pitää sloganinaan ”Independence is a must”. Vaikka tarran tausta ei lopulta niin kiehtova ollutkaan, niin saattaa olla että joskus kyseisen merkin vaatteet ansaitsevat testimahdollisuuden paljastuttuaan yllättävänkin mielenkiintoisiksi. (wrung.fr/en)

(päivitys n. 30 min myöhemmin: On tämä internet ihmeellinen maailma, nyt se puskee jo Wrung-hattuja meikäläisenkin Facebook-sivuille. 30 min sitten en tienny edes koko merkin olemassaoloa. Spooky. Lisäksi kesähattu näyttää ihan hyvältä.)

 

Tarra 4: Olympia Heißt maul halten
Tarran sijainti: Christinenstraße, Berliini
OlympiaHeisstMaulHalten
Tämän tarran viesti tuli jo tarraa katsomalla selväksi. Ei haluta Olympialaisia Berliiniin. Noh, piipahdin kuitenkin tsekkaamassa blogia. Sehän olikin sitten täynnä kunnon paatosta Olympia-aatetta vastaan. Sen tarkemmin en tavallisen kaduntallaajan arkea Berliinissä tunne, niin en lähde kommentoimaan Olympiahaaveita sen enempää puolesta, enkä vastaan. Tai no, ennemmin ja myöhemminhän kesäkisat Saksaan palaavat, oli kadunväki sitten mitä mieltä tahansa. (olympiaverhindern.blogsport.de)

 

Tarra 5: My stuff
Tarran sijainti: Torstraße, Berliini
MyStuff Tavarataivas
Tämän tarran sisältö oli ennalta selvä, mutta suomalaisuuden takia on se nostettava esille. Petri Luukkaisen dokumentti “Tavarataivas” on jo vuodelta 2013, mutta sai maaliskuussa 2015 Saksassakin näkyvyyttä , ja ilmestyessään kyseisen tarran isompi posteriversio näkyi katukuvassa hyvinkin vahvasti. Nämä ovat ensimmäiset vastaan tulleet tarrat. Plussaa hyvästä sijoittelusta kävelykatua halkoviin metallitolppiin. Ohi kävellessä on käytännössä mahdotonta olla huomioimatta riviä vihreätaustaisia tarroja.

Dokumentin ideanahan on tutkia ihmisen suhdetta tavaraan ja millaista olisi aloittaa ns. puhtaalta pöydältä. Mikä olisi tärkeää ja mikä ei? Petri Luukkainen laittoi omaisuutensa varastoon ja sai hakea sieltä tavaran päivässä, uutta tavaraa ei saanut hankkia. Itseltäni on vielä kyseinen dokumentti näkemättä, ja vaikka arvostelut eivät olekaan olleet pelkästään ylistäviä, ansaitsee se pelkästään tämän tarran takia paikan katsottavien listalle. (IMDB: Tavarataivas)

 

Tarra 6: “Tuntematon taidepläjäys”
Tarran sijainti: Christinenstraßen ja Fehrbellinerstraßen kulma, berliini
VideocameraBlowsMyMind
Mutta kuka on kuvassa? Kenen taiteilijan työtä tämä tarra on? Homma vaikeutui heti selvästi, koska mitään sanallista vihjettä ei tarrasta löydy. Onneksi näissä tapauksissa apuun saapuu Google Images, joka osaa pelkällä kuvalla löytää hyvin tietoa. Heti syötettyäni yllä olevan kuvan Googleen, sain kuvalinkkejä jotka ohjasivat Pinterestiin, kuvakirjastoihin ja blogeihin, mutta mistään ei tuntunut löytyvän tietoa mitä etsin: Kuka on kyseisen kuvan ottanut valokuvaaja tai kuka on tarran takana? Lopulta usean umpikujan kautta päädyin Whitezine-sivustolle, josta löysin viimein sekä kuvan että tiedon valokuvaajasta. Oliver Rath.

Nimi Oliver Rath täytti ison aukon yleissivistyksessäni, sillä kyseinen kaveri tuntuu olevan valokuvauksen suhteen kohtalainen guru. Rath’in näyttelyitä on järjestetty useasti Berliinissäkin, viimeksi 2014 Humboldt-Boxissa “Berlin Bohème” teeman alla. Kaverin kotisivujen (Rath-Photografie.de) kautta löytyy paljon kuvia sekä mielenkiintoista tietoa 1978 syntyneestä valokuvaajasta. Instagram tili @oliverrath meni heti seurantaan. Se miksi kyseinen tarra on painettu ei kuitenkaan mitään kautta selvinnyt. Onko kyseinen tarra ollut mahdollisesti osa edellisen Berliinin näyttelyn mainoskampanjaa? Mahdollisesti. Tarran painajalla ja levittäjällä ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa juurikaan väliä, olen tyytyväinen pelkästään siihen että taiteilija selvisi.

Taas kannatti kulkea kaduilla silmät auki ja pysähtyä tutkimaan ympäristöä. Päivän Ilta-Sanomien verkkoversion lukemisesta en muista yhtään uutista, mutta muistan kaikkien käsiteltyjen tarrojen taustat. Tarrat siis toimii.

Kuten alussa mainitsin, yhden kävelyn aikana voin nähdä satoja eri tarroja. Tällä perusteella, voin luvata että tämä näiden kuuden tarran avaaminen oli vain alkusoittoa. Halusitte tai ette, lisää tarroja ja tarinoita taas ensi viikolla.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *