Spraymaalia, hyökkääviä kolmioita ja propagandaa

Eilen tutustuttiin Teufelsbergin kuunteluasemaan rapistuneen asemarakennuksen kautta. Tänään teemana on puhtaasti rakennuksesta ja sen ympäristöstä löytyvät graffitit.

Berliiniin kuuluu katutaide ja graffitit sen näkyvimpänä osasena. Jos ne vietäisiin yhdessä yössä pois katujen ja rakennusten seiniltä, niin koko kaupunki muuttaisi muotoaan. Täällä ne ovat niin pysyvä osa kaupungin ilmettä, että en ainakaan henkilökohtaisesti osaisi kuvitella kaupunkia ilman värikästä seinätaidetta.

 

Teufelsberg_graffiti5

 

Ja aina jos idän värikylläisyys alkaa ahdistamaan, niin lännestä löytyy seesteisempiä paikkoja joissa seinät ovat siistejä ja jugend-talojen koristeluissa on käytetty spraymaalien sijasta lehtikultaa. Toki myös lännessä osataan irrotella, eikä koko seinän peittävä muraali ole ollenkaan mahdoton näky arvotalojenkaan päädyissä, vaikka toki tällöin kyseessä onkin tilattu teos.

 

Teufelsberg_graffiti14Taiteilija: Otto Schade

 

Teufelsberg tarjoaa maalareille mahdollisuuden tehdä rauhassa isoja useiden kymmenien neliöiden kokoisia teoksia. Tämänkin jutun kuvituksena olevat teokset ovat pääasiallisesti koko seinän kokoisia. Muutama pienempikin teos mukaan mahtuu ja niiden kohdalla mainitaankin asiasta erikseen.

 

Teufelsberg_graffiti13

 

Täytyy nostaa taiteilijoille hattua. Oli tekniikka sitten mikä tahansa, niin kyseisten teosten luominen vaatii uskomattomat taidot. Ala-aste aikoina oli ainakin meikäläisen kotiseuduilla perinne maalata ”Kolmioiden hyökkäys”. Kun kuvaamataidon tunti lähestyi loppuaan, olin jälleen itsevarmana että tämän on pakko olla koko luokan hienoin kolmioiden hyökkäys. Kaikki oli tasapainossa – keskellä oli planeetta joka joutui kahdelta suunnalta kahden kolmioarmeijan hyökkäämäksi. Onnistuin mielestäni tavoittamaan planeetan tuskan ja ahdistuksen tunteen tulevasta kohtaamisesta, kuin myös kahden eri kolmioarmeijan erilaiset asenteet tulevaa valtausta kohtaan. Toinen tuli vapauttamaan, toinen valloittamaan. Leikin väreillä ja muodoilla kuin Picasso ja elin tunteella kuin Van Gogh. No, kuten arvata saattaa, ei ollut sitten opettajan mielestä luokan komein työ. Aina sieltä takavasemmalta tuli lopulta joku opettajan lellikki ohi ja jo valmiiksi luokkahuoneen seinää kohti toimittamani mestariteos päätyi (taas) pulpetin laatikkoon.

Eli arvostakaamme myös katutaidetta, vaikka sitä ei huutokaupoissa hienostoväelle myydäkään.

 

Teufelsberg_graffiti16Taiteilijat: JBAK (James Bullough & Addison Karl)

 

Teufelsberg_graffiti16Taiteilija: Plotbot Ken
Koko: n. 1m (korkeus)

 

Teufelsberg_graffiti15Taiteilija: Plotbot Ken
Koko: n. 1,5m (korkeus)

 

Teufelsberg_graffiti9Taiteilijat: Nick Flatt & Paul Punk

 

Teufelsberg_graffiti3Taiteilijat: Nick Flatt & Paul Punk

 

Teufelsberg_graffiti12Taiteilijat: Sonic oner

 

Teufelsberg_graffiti8Taiteilija: SNUB23

 

Teufelsberg_graffiti7Taiteilija: Zina Artist

 

Teufelsberg_graffiti10Teufelsberg_graffiti11Teufelsberg_graffiti6 Teufelsberg_graffiti4Teufelsberg_graffiti2
Teufelsberg_graffiti17
Muista teoksista poiketen kyseessä vain kolmen tiilen korkeuteen maalattu teos.
Taiteilija: Tuntematon

 

Valitettavasti en saanut selvitettyä kaikkien taiteilijoiden nimiä. Lisään niitä sitä mukaa postiin kun saan selville. Jos tiedät jotain, vinkkaa toki kommenttiosiossa.

Jos et ole vielä tsekannut Teufelsberg: Osa I:stä, niin tästä pääset suoraan katselemaan itse vakoiluaseman kuvia.

————————

Jos tykkäät kuvista tai muuten vaan haluat seurata meininkiä, niin törkkää “tykkää” facebook.com/358berlin

Iso KIITOS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *