Villein matkavideo “Vain muutaman Dönerin tähden”

Toteuta villein matkavideo ja voita matka Ville Haapasalon seuraavan 30 päivässä -ohjelmasarjan kuvauksiin Pietariin!

Tämä oli viesti jonka YLE:n sivuilta noin kuukausi sitten bongasin. Yritänhän koko ajan kehittyä sekä kuvaajana että videoiden editoijana, niin ajatus matkavideon kasaamisesta kuulosti heti erittäin mielenkiintoiselta.

Ohjeistus tiivistettynä: Voit käyttää videoosi yhtä hyvin elokuvakameralla kuin kännykällä kuvattua materiaalia tai still-kuvia. Teknisellä laadulla ei niinkään ole väliä, villeys, omaperäisyys, hauskuus ja vahva tunnelataus ratkaisevat. Osallistuja toteuttaa enintään tunnusmusiikin pituisen, omaperäisen ja omakohtaisen ”Villein matkavideon”. Musiikin kesto on noin 40 sekuntia. Videolle tulee antaa sitä hyvin kuvaava, hauska ja osuva nimi.

Ensimmäinen ajatus oli tietenkin se että aikaa on vielä kuukauden päivät, joten eihän tässä vielä ole mitään hätää. Noin 28 päivää myöhemmin huomasin kuitenkin juoksevani jalat rikki metsästäen viimeisiä otoksia videoon. Juurikin epäonnistuneen ajankäytön takia jäi videolle sellaisia kohtia, mitkä eivät omaa silmää miellytä, mutta kokonaisuus on kuitenkin sellainen millä uskoin yltävän kevyesti finalistien, eli TOP10 joukkoon. Olinhan mielestäni ainakin miettinyt seuraavia asioita, mitä n. 90% osallistujista ei mielestäni ollut huomioinut:

 • Tarina: Halusin kertoa 40 sekunnissa tarinan, enkä vain peräkkäin leikattuja kauniita kuvia. Tarinassa pitää olla selkeä alku ja loppu.
 • Rytmi: Lahti-osuus on tempoltaan huomattavasti verkkaisempi, mutta matkalle lähdettyä homma etenee vauhdikkaasti siihen asti kunnes döner on kädessä, tämän jälkeen voi tahti taas rauhoittua. Myöskin mustavalko- ja värikuvan avulla halusin erottaa kahden kaupungin tarinat toisistaan.
 • Musiikin ja kuvan yhteensovittaminen: Vaikka tunnuskappale on vain 40 sekunnin mittainen, on siitä silti erotettavissa selkeästi hetket, joiden avulla videota on paras rytmittää. Pyrin saamaan musiikin sekä kuvan draamalliset huippuhetket osumaan yksiin. Tässä olisi tietenkin auttanut jos ymmärtäisin musiikista mitään, joten tässä mentiin täysin perstuntumalla.
 • Huumori: Tämä on tietenkin jokaisen katsojan silmissä, mutta eiköhän sitäkin videosta pysty löytämään. Ainakin allekirjoittaneen juoksusta, jolla ei vielä tässä vaiheessa haasteta Tom Cruisea valkokankaan parhaana juoksijana.
 • Videon nimi: päädyin nimeen joka kuvaa itse videota, mutta on myös mieleenjäävä, eli ”Vain muutaman dönerin tähden”. Nimi tietenkin assosioituu legendaariseen ”Vain muutaman dollarin tähden” elokuvaan, ja näin on tarkoituskin.

 

Miksi juuri döner ja valitut paikat Berliinistä?

Miksi Döner? Ai miksikö, on onhan se vaan hyvin tehtynä herkullista. Miksi Berliini? Vaikka maailmalta löytyy varmasti paikkoja, josta saa parempaakin döneriä kuin Berliinistä, on kaupungin maine kyseisen purtavan parissa kiistaton. On hyvin vaikeaa olla löytämättä döneriä Berliinistä, ja kuka sitä ilman haluaisikaan olla. Lahesta (huom! Ei kirjoitusvirhettä) ja hyppyritornien varjosta lähdemme liikkeelle koska se on kotikaupunkini.

Tunnusmusiikin rytmistä johtuen halusin videon ns. intron olevan noin 16 sekunnin mittainen, jonka jälkeen tarina kunnolla lähtee etenemään. Tämä tunnusmusiikin kohta oli looginen jakaja kahden kaupungin tapahtumille.

Videolla näkyvät Berliinin kohteet ovat (sijainti suluissa):

 • Legendaarinen Berliinin Olympiastadion (Olympischer Platz 3)
 • Siegessäule – voitonpylväs (Straße des 17. Juni varrella olevalla aukiolla)
 • Charlottenburgin palatsi (Spandauer Damn 20-24)
 • Soviet War Memorial (Puschkinallee)
 • Oberbaumbrücke – silta (Warchauerstraße’n ja Oberbaumstraße’n välissä)
 • Berliinin muuri – East Side Galleryn osa (Mühlenstraße)
 • Salainen döner kioski : )

Jos pelkästään videon näyttävyyttä olisi miettinyt, niin moni kuuluisampi turistikohde, kuten Brandenburgin portti, Checkpoint Charlie ja Holocaust memorial olisivat ehkä herättäneet enemmän tunteita, mutta halusinkin Berliinin näyttävät hieman ankealta, koska paikka on enemmän asennetta kuin kiiltoa. Ja hyvä niin.

 

Huumori: Tämä on tietenkin jokaisen katsojan silmissä, mutta eiköhän sitäkin videosta pysty löytämään. Ainakin allekirjoittaneen juoksusta, jolla ei vielä tässä vaiheessa haasteta Tom Cruisea valkokankaan parhaana juoksijana.

 

Videon latasin Youtubeen 28.2. ja tämän jälkeen alkoi jännittäminen päästäänkö videolla TOP10 joukkoon? Tieto tästä piti tulla viimeistään 3.3, eli kolmen päivän sisällä. Tasaisin väliajoin kävin tarkistamassa Youtuben soittolistaa, johon oli lisätty jo 108 kilpailuvideota. Pohdin mielessäni ”näistä pitäisi siis voittaa 99 videota päästäkseen finaaliin?”.  ”Well, I can do it!” ajattelin, koska olin katsonut kaikki videot läpi. 3.3. klo 12:36 tieto sitten lopulta tuli…

Onneksiolkoon
Jee! Ensimmäinen etappi on suoritettu ja finaalipaikka on hallussa.

Tässä se nyt on, “Vain muutaman dönerin tähden” video:

Täältä näet videon myös sarjakuvamuodossa

Saa äänestää! Ja toki saa äänestää siis toistakin ehdokasta, jos joku miellyttää enemmän omaa silmää 🙂

TÄSTÄ ÄÄNESTÄMÄÄN DÖNERIT VOITTOON!

Nyt on siis kansanäänestyksen aika. Viisas Suomen kansa saa päättää kuka on kovin ja palkintonsa ansainnut. Päivitän tilanteen tänne uudestaan 15.3, jolloin tiedetään nautitaanko tuloksen takia shampanjaa vai pöydällinen jekkushotteja.

Alkuperäinen ohjeistus kilpailuun:
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/02/04/toteuta-villein-matkavideo-ja-voita-matka-pietariin

 


Tilanneraportti 8.3.2015 klo 13:30
Kisatilanne: 4/12 päivää

Villeinmatkavideo1

“Turku 30 sekunnissa” video hankki heti ensimmäisenä päivänä selvän johtoaseman. “Vain muutaman dönerin tähden” oli ensimmäisen päivän jälkeen viidentenä noin 30 ääntä nelossijasta ja yli 60 ääntä kolmossijasta. Neljännen päivän jälkeen sijoitus oli noussut jo neljänneksi, eikä kolmossijakaan ole kuin noin 15 äänen päässä. Suunta on siis oikea, kiitos kaikille videota äänestäneille! Vielä yli viikko aikaa äänestää.


TILANNERAPORTTI 10.3.2015 klo 12:00
Kisatilanne: 6/12 päivää
VilleinMatkavideoEXCEL2

Pidetään “Turku 30 sekunnissa” ulkona näistä seurannoista, sillä sen ääniosuus rikkoisi kaiken kauneuden näistä Exceleistä. Taas on pari päivää kisaa edetty ja viime päivityksen 4. sija on vaihtunut 3. sijaan. Positiivista on ollut huomata että jos ensimmäisen päivän äänet pyyhitään pois, niin kisa on ollut hyvin tasaista verrattaessa jopa ykkössijaan. Vielä puolet kisaa jäljellä, joten siitä lähdetään että äänimäärä ainakin tuplaantuu nykyisestä.


TILANNERAPORTTI 13.3.2015 klo 12:00
Kisatilanne: 9/12 päivää
1303ExcelUpdate

Torstai 12.3. oli selkeästi kisan paras päivä “Vain muutaman dönerin tähden” osalta. Saimme kaikista päivän aikana annetuista äänistä yli 37%. Kasvu aikaisempiin päiviin nähden oli huomattava. Iso kiitos kaikille äänestäneille. Kakkospaikka on edelleen mahdollinen.


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *